Terug
De opleiding Kruiden Therapie is een waardevolle aanvulling op je kennis van Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM) als je de Basisopleiding Chinese Geneeswijze hebt afgerond (of een vergelijkbare opleiding), of als je als afgestudeerd acupuncturist je behandelingsmogelijkheden wilt uitbreiden. Deze 2-jarige opleiding in Klassieke Chinese Kruidentherapie leidt je op tot kruidentherapeut. Dit betekent dat je in staat bent om een TCM-diagnose te stellen, een behandelplan te ontwikkelen, en Chinese kruidenformules voor te schrijven en aan te passen voor complexe ziekten.
Chinese kruidentherapie (fytotherapie) wordt al duizenden jaren toegepast door Chinese artsen en is daarmee een van de oudste en langst toegepaste geneeswijzen ter wereld. Dit betekent echter niet dat het geen moderne toepassingen kent. Wetenschappers in China onderzoeken nog steeds de hedendaagse toepassingen van kruiden en kruidenpreparaten.
De Chinese malaria-expert, Nobelprijswinnaar en farmaceutisch chemicus Dr. Tu Youyou, geboren op 30 december 1930, ontdekte artemisinine en dihydroartemisinine, stoffen uit de traditionele Chinese kruidengeneeskunde die worden gebruikt voor de behandeling van malaria.
De opleiding weerspiegelt deze praktische toepassingen en is opgedeeld in twee delen. In het eerste jaar ligt de nadruk op de studie van individuele kruiden, terwijl het tweede jaar zich richt op kruidenformules en hun praktische toepassing. Daarnaast komen onderwerpen zoals diagnostiek, het opstellen van behandelplannen, het bijhouden van cliëntdossiers en informatievaardigheden aan bod.
In beide jaren bieden we praktische oplossingen die je direct kunt toepassen. Daarnaast verdiepen we ons in het traditionele boek Shang Han Za Bing Lun. Dit is een verhandeling over de Traditionele Chinese Geneeswijzen, samengesteld door Zhang Zhongjing ergens vóór 220 na Christus, aan het einde van de Han-dynastie. Het behoort tot de oudste complete klinische leerboeken ter wereld. In het Chinees noemen we dit Jing Fang.
Na het behalen van je diploma ben je in staat om als Chinese kruidentherapeut/herbalist aan de slag te gaan.
In de moderne westerse praktijk zien we steeds vaker dat Chinese kruiden, vaak in combinatie met acupunctuur, effectief zijn bij het behandelen van diverse klachten. Voorbeelden hiervan zijn huidaandoeningen (zoals acne, eczeem en psoriasis), ondersteuning bij IVF, burn-out, fibromyalgie, ME, MS, migraine, psychische klachten, slapeloosheid, constipatie, maag- en darmklachten, vermoeidheid, PMS en menopauzale klachten. Chinese kruidentherapie biedt in deze gevallen waardevolle ondersteuning en leidt vaak tot betere behandelresultaten.
Tijdens deze opleiding leer je hoe je kruidenformules kunt aanpassen aan de specifieke pathologie en het verloop van het ziekteproces van de cliënt, aangezien iedere persoon uniek is. De nadruk ligt op het op maat samenstellen van kruidenformules en het aanpassen van bestaande formules op basis van het patroon van disharmonie. Dit betekent dat je niet alleen de symptomen aanpakt, maar ook de onderliggende oorzaken van het probleem behandelt.
In het eerste jaar leer je de verschillende categorieën van enkelvoudige kruiden en hun klinische toepassingen. Je past patroonidentificatie toe en leert hoe je een diagnose stelt, inclusief pols- en tongdiagnose. Het lesmateriaal is zo opgesteld dat het je stap voor stap begeleidt met specifieke leerdoelen. Elke les wordt afgesloten met opdrachten en vragen die de theorie in een praktisch perspectief plaatsen.
In Nederland worden Chinese kruidenformules voornamelijk voorgeschreven in de vorm van pillen, tabletten, capsules, granulaten en druppels. Voor een herbalist is het echter ook belangrijk om kruiden in hun ruwe vorm te leren kennen—te zien, te voelen en te ruiken. Daarom worden tijdens de lessen de ruwe kruiden getoond. Daarnaast leer je hoe je kruidenpleisters, crèmes en andere toepassingen kunt gebruiken en hoe je basis-patentformules kunt toepassen. Dit alles helpt je om de kruiden in een praktisch kader te plaatsen, zodat je ze direct in de praktijk kunt toepassen.
Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:
In het tweede jaar ligt de focus op kruidenformules en het modificeren van deze formules. We besteden ook veel aandacht aan patroonidentificatie, TCM-diagnose, klinische toepassingen en het opstellen van recepten.
In de eerste helft van het tweede jaar richten we ons op de toepassingen en aanpassingen van kruidenformules in klinische situaties. Het tweede halfjaar omvat praktijklessen, waarin we je leren hoe je de kruiden en formules veilig en effectief kunt toepassen, onder andere aan de hand van praktijkcasussen. Dit bereidt je stap voor stap voor op de praktijk.
Tijdens de praktijklessen worden de beroepsgerichte competenties verder ontwikkeld.
Onderwerpen die behandeld worden zijn onder andere:
In zowel het eerste als het tweede jaar volg je stages. Van de stages dien je een verslag te maken.
Alkmaar
18 zaterdagen per studiejaar (1x per twee weken)
Maastricht
18 zondagen per studiejaar (1x per twee weken)
Groningen
18 maandagen per studiejaar (1x per twee weken)
Kosten: €2318,- inclusief examens.
Herexamens kosten €80,- per keer.